Internacional

AVANÇADA COLPISTA A VENEÇUELA

A l’ONU, els EUA no va aconseguir consens per a la seva ofensiva colpista sobre Veneçuela

Malgrat la forta pressió del secretari d'Estat nord-americà, la Xina i Rússia van mantenir el suport a Maduro. Aquest diumenge l'oposició buscarà “explicar” als militars la seva proposta de Llei d'Amnistia.

Domingo 27 de enero de 2019 | 12:51

Aquest dissabte la crisi política que recorre Veneçuela es va traslladar a la seu de les Nacions Unides, a la ciutat de Nova York. Aquí van creuar espases els representants dels EUA i Rússia d’una banda. Per l’altre, la delegació veneçolana va contestar a les comandes europees perquè es convoqui a eleccions en un termini brevíssim.

El balanç de la jornada marca que els EUA no va aconseguir imposar consens per a l’ofensiva colpista que desenvolupa a Veneçuela. El protagonisme el va portar Mike Pompeo, el secretari d’Estat nord-americà.

En un discurs dur, el representant de Donald Trump va cridar a “donar suport al poble veneçolà, reconèixer al nou govern liderat pel president interí Guaidó i acabar amb aquest malson".

Et pot interessar: La crisi política continua escalant a Veneçuela mentre creix la ingerència imperialista

Pompeo va plantejar que “és el moment perquè cada nació triï de quin costat està. O s’està amb les forces de la llibertat o en la lliga de Maduro i el seu caos”. La declaració del funcionari imperialista té un alt nivell de cinisme. La història dels EUA està marcada pel suport actiu a innombrables cops d’estat. A això cal sumar que en l’actualitat la política exterior nord-americana sosté múltiples relacions amb règims marcadament antidemocràtics, com és el cas -per citar només un exemple- de l’Aràbia Saudita.

La decisió nord-americana d’avançar en un canvi de règim a Veneçuela es confirma a cada moment. Aquest divendres a la tarda es va conèixer la designació de Elliot Abrams com enviat especial dels EUA per a Veneçuela. Abrams arrossega un historial de participació en la preparació dels cops com els governs d’El Salvador i Nicaragua. El seu historial de serveis inclou haver actuat durant les gestions de Ronald Reagan (1981-1989), George H.W. Bush (1989-1993) i George W. Bush (2001-2009).

En la reunió de l’ONU, la resposta a Pompeo va arribar per part del representant rus en l’ONU. Vassily Nebenzia va denunciar una “ingerència flagrant” per part de l’administració nord-americana a la regió. Va afirmar a més que "Veneçuela no suposa una amenaça per a la pau i la seguretat. El que representa una amenaça per a la pau és l’intent de Washington d’orquestrar un cop d’estat".

A més dels vincles comercials, l’atenció de Rússia i la Xina pel que ocorre a Veneçuela, està guiat per l’interès geopolític de limitar l’avanç nord-americà. En cadascuna d’aquests països l’Estat actua amb els mateixos mètodes totalitaris i antidemocràtics amb els quals Maduro el fa a Veneçuela.

Encreuament amb Europa

Una altra de les grans discussions d’aquest dissabte en l’ONU va ser la que es va donar entre l’enviat de Veneçuela i els representants de països europeus.

Des del divendres mateix algunes de les nacions europees havien vingut plantejant un ultimàtum al govern de Maduro perquè convoqui a eleccions en un termini breu, de 8 dies. Si això no ocorre, reconeixerien a Juan Guaidó com a president legítim de Veneçuela.

L’encarregat de donar una resposta va ser el canceller veneçolà Jorge Arreaza. "Ningú ens donarà a nosaltres terminis, ni ens diran si es fan eleccions o no", va assenyalar apuntant directament a les declaracions de països com Espanya, Portugal, França o Alemanya. Arreaza els va acusar de posar-se “a la cua dels Estats Units”.

Més enllà que la política europea difereix parcialment de la nord-americana, la realitat és que tots dos empenyen un canvi de règim i la substitució de Maduro per un govern més afí als seus propis interessos.

Diumenge d’ “explicacions”

Aquest diumenge, en el marc de la mateixa política colpista, diversos sectors que responen a la dreta i a Juan Gaudió realitzaran una jornada destinada a “explicar” als militars els abastos de la Llei d’Amnistia.

Et pot interessar (en castellà): Guaidó torna a cridar als militars i demana als EUA mantenir ambaixada

L’objectiu de l’oposició de dreta és intentar fer una trencadissa dins de l’estructura de la Forces Armades Nacionals Bolivarianes. Fins al moment, malgrat la pressió internacional, el comandament de les forces armades es manté ferma al costat de Maduro. Una de les raons, i molt important, és l’enorme pes que tenen dins d’empreses estatals.

L’oposició de dreta alineada amb els EUA han anunciat que convocaran a una nova mobilització per a la setmana que ve. Aquest diumenge es coneixerà la data de la convocatòria. La mateixa té l’objectiu de continuar insistint mitjançant la pressió per a intentar imposar un faci fallida dins de les Forces Armades.

Aquesta avançada colpista de la dreta i dels EUA ha estat facilitada per la brutal crisi social i econòmica en la qual va sumir el país la gestió de Nicolás Maduro. Si el seu suport fonamental són avui les Forces Armades això es deu a una permanent caiguda en el suport social. Les raons cal buscar-les en una híper-inflació galopant -que ha enfonsat els ingressos de milions de persones- i en els mecanismes repressius que impliquen la persecució política i repressió a tot sector d’oposició, no només de la dreta pro-imperialista.

Et pot interessar: Amb Trump i l’imperialisme no hi ha sortida per als treballadors i el poble veneçolà

Només una sortida independent donada per la classe treballadora i el poble pobre, pot permetre superar la catàstrofe econòmica i social actual. Amb un programa d’emergència que, atacant el guany dels grans grups econòmics, doni solució a les demandes que més agudament copegen avui sobre el nivell de vida de les masses.


Temas relacionados

Rússia   /   Repressió a Veneçuela   /   Dreta veneçolana   /   Crisi Veneçuela   /   Veneçuela   /   Estats Units   /   Mike Pompeo   /   En Català   /   Donald Trump   /   Nicolás Maduro   /   Internacional

Comentarios

DEJAR COMENTARIO