Política Estado Español

REPRESSIÓ

Bèlgica rebutja l’extradició del raper Valtònyc

Un jutge belga rebutjava dilluns l'euroordre d'extradició contra el raper mallorquí Josep Miquel Arenas, Valtònyc.

Miércoles 19 de septiembre de 2018 | 13:20

Foto: EFE/José Villalgordo

La justícia belga rebutjava aquesta setmana l’extradició de Valtònyc, el primer músic condemnat en l’Estat espanyol a una pena de tres anys i mitjà de presó. L’acusació demana pena de presó per delictes d’"enaltiment del terrorisme, injúries a la corona i amenaces".

Segons va dir l’advocat Gonzalo Boye, que forma part de l’equip de la defensa, el jutge va rebutjar l’extradició del raper "per falta de doble incriminació" a Bèlgica, atès que els delictes dels quals està acusat en l’Estat espanyol es consideren en aquest país "conductes atípiques".

Es tracta de la quarta vegada que Valtònyc compareix davant la Justícia belga, després que la vista s’ajornés dues vegades. L’advocat Simon Beckaert va confirmar que "el jutge ha denegat l’extradició i ha descartat les tres condemnes. No hi ha enaltiment del terrorisme segons la legislació belga; tampoc hi ha injúries a la corona ni amenaces, per tant no hi ha lloc per a l’extradició".

L’advocat va explicar que "ara cal esperar" a saber si el fiscal belga recorrerà, quelcom que pot fer en un termini de 30 dies.

Mentrestant, la condemna que pesa sobre Valtònyc en l’Estat espanyol li impedeix la seva tornada des de Bèlgica, segons va explicar Boye.

"Sempre hi ha temps de rectificar, no n’hi ha prou amb reduir les penes, n’hi ha prou que els fets no siguin constitutius de delicte, parlem d’un concepte democràtic, la llibertat d’expressió", va considerar.

El raper mallorquí no se va presentar davant l’Audiència Nacional el passat 24 de maig, quan havia conclòs el termini donat per la Justícia espanyola per entrar a la presó i va decidir marxar a Bèlgica.

Aquesta inèdita condemna implicava que per primera vegada en l’Estat espanyol des de la Transició, un músic entrés a la presó sota aquests càrrecs per cantar contra la monarquia, fet que ha despertat una àmplia condemna des de diversos sectors tant socials i polítics com de l’escena artística.


Temas relacionados

En Català   /   Libertad de expresión   /   Política Estado Español   /   Ley mordaza   /   Libertades Democráticas

Comentarios

DEJAR COMENTARIO