Internacional

REGNE UNIT

Com segueix després de l’aclaparadora derrota per a May: el Parlament vota contra l’acord del Brexit

L'acord del Brexit presentat per la primera ministra Theresa May va ser rebutjat pel Parlament per 230 vots de diferència. L'opositor laborista Corbyn va presentar una moció de censura a la qual s'ha de sotmetre May aquest dimecres.

Alejandra Ríos

Londres | @ally_jericho

Miércoles 16 de enero de 2019 | 15:57

La primera ministra britànica, la conservadora Theresa May, va sofrir aquest dimarts una dura derrota en perdre per 230 vots la seva proposta d’acord de Brexit amb la Unió Europea en el Parlament britànic.

El resultat per a Theresa May va ser molt pitjor de l’esperat. En culminar els cinc dies de debat, el parlament britànic va passar a votar l’Acord de Retirada del Regne Unit de la Unió Europea en el qual s’estableixen els termes i condicions de sortida entorn d’una sèrie de qüestions: control duaner, acords comercials, estàndards en una sèrie de productes, circulació i drets dels ciutadans comunitaris i el controvertit punt de frontera nordirlandesa.

Però l’acord ja és qüestió del passat: 432 diputats van votar en contra i 202 ho van fer al seu favor. Ni ben anunciat els resultats, May va declarar en la Cambra dels Comuns que la seva intenció és presentar un nou pla, Pla B, si no hi havia una moció de censura al seu govern. A continuació, va afirmar que volia deixar-li un acord (de sortida) al país.

May va tractar de moderar la derrota dient que buscarà dialogar amb la resta de formacions a la recerca d’alternatives al seu acord del "Brexit" amb la Unió Europea (UE), ja que "és clar que la Cambra (dels Comuns) no dóna suport a aquest acord, però el vot d’aquesta nit no ens diu res sobre el que sí que recolza".

No obstant això per a poder encarar algun diàleg o presentar alguna nova proposta deurà supera el dimecres la moció de censura que ha presentat contra el seu Govern el Partit Laborista.

El líder laborista, Jeremy Corbyn, va parlar després de May recalcant el nivell de la derrota soferta per la seva contrapart i va prosseguir a presentar una moció de censura al seu Govern. El Parlament tractarà aquesta moció durant la sessió del dimecres.

Que la mateixa mandatària hagi esmentat la possibilitat d’un vot de censura és un eloqüent exemple de la magnitud de la crisi. D’altra banda, la qual cosa molts comentaristes es pregunten és si Theresa May presentarà o no la seva renúncia tenint en compte que va perdre el seu principal política – la seva “raó de ser”.

Després de dos anys d’infructuoses negociacions i a partir d’aquest resultat s’obrirà un ventall de possibilitats que dependran del resultat de la moció de censura, si abans *May no presenta la seva dimissió.

Què succeeix després de la derrota de May?

S’esperava una derrota, però no de tal magnitud. És la pitjor derrota parlamentària en la història del país. Però Theresa May no ha donat senyals que pensi renunciar. “El parlament s’ha pronunciat i aquest govern escoltarà” va afirmar Maig No obstant això, per a molts les seves paraules sonen a retòrica buida.

Per part seva, la moció de censura presentada per Corbyn es discutirà aquest dimecres en el Parlament per a procedir a la seva votació a les 19 hora local. No hi ha claredat sobre si el govern de May sobreviurà o no.

És molt probable que May superi la moció de confiança atès que és difícil que els diputats conservadors votin en contra del seu propi govern.

Si sobreviu, la mandatària ha de presentar un “Pla B” al parlament, acordat amb Brussel·les. Jugada impossible: fonts de la UE han descartat enèrgicament tota possibilitat de reobrir l’Acord de Retirada. Per a molts, el Pla B és inexistent. Després de dos anys de patent fracassos el que no es va aconseguir fins ara no s’aconseguirà enmig d’una crisi d’aquesta magnitud. Aquest escenari dilataria el procés de sortida del Regne Unit de la UE, però si hi ha alguna cosa amb el que no compta May és amb temps. “Al Regne Unit se li està acabant el temps” va indicar un alt representant de la UE, i a la UE la paciència podríem agregar.

Un escenari menys probable és que el Parlament decideixi que la gestió de May és incapaç de governar. De donar-se l’aprovació de la censura, la mandatària té 14 dies per a formar una nova administració, però donada la quantitat de renúncies de secretaris de Govern al voltant del Brexit i que 118 de diputats de la seva pròpia formació va votar en contra és difícil que ho aconsegueixi. Fins i tot si aconseguís presentar una nova administració, aquesta ha de passar pel vot del Parlament.

Si May no aconsegueix armar un nou govern, el Parlament es dissol i la Reina li sol·licitaria al líder de l’oposició (Corbyn) que formi un govern en minoria. No obstant això, com el laborisme ve demanant eleccions anticipades, pot negar-se a formar un govern, i aprofitar el moment per a dir eleccions anticipades.

Jeremy Corbyn ha anunciat que si el “Labor” estigués en el govern negociaria un acord de sortida amb la UE que respectés els drets dels treballadors en tots dos costats de l’Atlàntic i l’establiment d’una unió duanera que no afecti a Irlanda.

Aquesta possibilitat, és coneguda com a Noruega +, en al·lusió a l’acord comercial de lliure comerç (en anglès European Free Trade Association) en el qual participen quatre estats europeus: Islàndia, el principat de Liechtenstein, Noruega i Suïssa. El problema d’aquesta opció és que el Regne Unit no és un país menor, es tracta de la tercera economia de la UE, per la qual cosa pot ser difícil que la UE s’acontenti amb aquesta opció.

Un govern laborista, d’altra banda, podria veure’s pressionat a convocar un segon referèndum. Encara que no és la posició privilegiada de Corbyn i els seus aliats, és clar que cada vegada creix amb major ímpetu entre la població el sentiment a favor d’una nova consulta.

Ara com ara, cal esperar el resultat de la moció de censura que es portarà endavant aquest dimecres.

Et pot interessar (en castellà): Dia clau per al Brexit i per a Theresa Maig


Temas relacionados

Regne Unit   /   Unió Europea   /   En Català   /   Theresa May   /   Brexit   /   Jeremy Corbyn   /   Internacional

Comentarios

DEJAR COMENTARIO