Internacional

BREXIT

Crisi del Brexit: el feble “pla B” de May

Novament Theresa May va concórrer a la Cambra dels Comuns i va comparèixer per a determinar els pròxims passos en el procés de sortida de la Unió Europea, després que el seu acord fos rebutjat el passat 15 de gener, en una derrota històrica per a un líder britànic.

Martes 22 de enero de 2019 | 17:58

La primera ministra britànica, la conservadora Theresa May va comparèixer en la Cambra dels Comuns aquest dilluns per a exposar els seus plans de cara al "Brexit", després que els diputats rebutgessin la setmana passada, per un ampli marge de 230 vots, l’acord al qual ha arribat amb la Unió Europea (UE).

Et pot interessar (en castellà): Et pot interessar: La profunda crisi darrere del Brexit

Com ja ho va fer en altres oportunitats, May va rebutjar convocar un segon referèndum sobre el "Brexit" en considerar que danyaria la "cohesió social" i va afirmar: "Tinc por que un segon referèndum establiria un difícil precedent, que podria tenir implicacions significatives sobre com manegem els plebiscits en aquest país". A més va advertir que aquest escenari requeriria estendre el termini de sortida de la UE més enllà del 29 de març. A aquest respecte, va avançar que Brussel·les no acceptarà un retard si no hi ha perspectives que el Parlament britànic pot aprovar un acord.

Va plantejar també que espera tornar a abordar amb Brussel·les la salvaguarda dissenyada per a evitar una frontera a Irlanda del Nord. "En les pròximes setmanes continuaré parlant amb els meus col·legues, inclòs el (nordirlandès) DUP, per a considerar com podem complir amb les nostres obligacions amb la gent d’Irlanda del Nord i Irlanda d’una forma que puguem obtenir el major suport possible en el Parlament", va dir Maig Per part seva, el Govern d’Irlanda ja va afirmar que no participarà en converses bilaterals amb Regne Unit sobre el Brexit (com vol May) i ha manifestat que només negociarà com a part de la resta de 27 països membre de la UE.

Darrere d’aconseguir el tan anhelat acord de sortida de la UE, la gairebé única mesura per a destacar és aquella per la qual el govern britànic eliminarà la taxa de 65 lliures (75 euros) per a adults i 32,50 lliures (37 euros) per a menors de 16 anys que costa als comunitaris demanar l’"estatus d’assentat" per a quedar-se al Regne Unit després del "Brexit”. La primera ministra va dir que aquestes tarifes s’anul·laran quan el procés de sol·licituds s’apliqui en ferma a partir del 30 de març, a fi d’evitar que hi hagi "impediments financers" per als comunitaris que desitgin quedar-se en territori britànic després de la sortida de la UE, el 29 del mateix mes. Segons la primera ministra, el Govern "reemborsarà" els diners a aquelles persones que sol·licitin l’estatus d’assentat (si porten cinc anys de residència en aquest país) en la fase preliminar iniciada avui, quan ha entrat en vigor el sistema informàtic que permet realitzar els tràmits.

Es calcula que actualment hi ha uns 3,8 milions de ciutadans de països comunitaris al Regne Unit, que tindran la possibilitat de quedar-se al país que, encara que sortirà del bloc europeu el 29 de març, els comunitaris tindran de termini fins al 30 de juny de 2021 per a realitzar el tràmit, ha indicat el ministeri de l’Interior.

Per part seva, el líder del Partit Laborista, Jeremy Corbyn, va exigir a May que aixequi les seves línies vermelles del "Brexit" per a tractar d’arribar a una posició de consens en el Parlament i li va demanar que descarti l’opció de sortir sense acord de la UE per a asseure’s a negociar. La «Premier» ha explicat que no accedeix a això perquè llavors Regne Unit “perdria la mà negociadora” en aquest procés.

Corbyn, qui la setmana passada va declarar que "Qualsevol altre primer ministre que s’hagués enfrontat a una derrota de l’escala de la qual va sofrir (May) hauria dimitit” va afirmar que May "no s’ha assabentat de l’escala" del rebuig al seu tractat per a la sortida del país de la UE, i va opinar que, "per lògica", això ha d’empènyer-la a canviar plantejaments fins ara inamovibles. Entre ells, va destacar llevar de la taula la possibilitat d’un "brexit" no negociat, la qual cosa comparteix una majoria del Parlament del Regne Unit.

La "premier" va replicar que les úniques maneres per a evitar una sortida abrupta són o revocar l’article 50 del Tractat de Lisboa, que estableix un període de dos anys de negociacions sobre la retirada d’un país membres des del moment de la notificació fins a la retirada, una possibilitat que va rebutjar, o aprovar un acord.

Els plans de May seran posats a prova el pròxim 29 de gener, quan la Cambra dels Comuns debatrà i votarà una moció presentada pel Govern. Serà una moció "neutra", que es limitarà a constatar que els diputats han considerat les propostes de la primera ministra, però podrà ser esmenada per les diverses forces polítiques, la qual cosa obre la porta al fet que els parlamentaris prenguin cert control del "Brexit" i modifiquin el full de ruta de l’Executiu.

Si May decideix tornar a presentar l’acord de sortida davant el Parlament, aquesta votació no s’espera almenys fins a febrer, segons va suggerir avui un portaveu de Downing Street.

La diputada laborista Yvette Cooper ha avançat que planeja presentar una clàusula a la moció que es debatrà la setmana vinent, que forçaria al Govern a sol·licitar una extensió del termini de sortida de la UE si no ha aconseguit aprovar un acord a la fi de febrer.

Una altra possible esmena, desenvolupada pel conservador Dominic Grieve, aspira a alterar el procediment parlamentari habitual per a facilitar que diputats aliens al Govern marquin l’agenda de la cambra, la qual cosa aplanaria el camí perquè es votessin plans alternatius als de Maig

Del poc que resulta amb claredat per aquests dies a Regne Unit és la creixent crisi en la qual està sumida Theresa May i el seu partit que veu dia a dia més llunyana la possibilitat d’aconseguir un procés de sortida de la UE en acord amb Brussel·les. El límit és el 29 de març, poc més que dos mesos per a saber si finalment s’evita una crisi encara major.


Temas relacionados

Regne Unit   /   Unió Europea   /   En Català   /   Theresa May   /   Brexit   /   Jeremy Corbyn   /   Internacional

Comentarios

DEJAR COMENTARIO