Política Estado Español

CATALUNYA

El PSOE es suma a la “via Vox” a Catalunya

A la dreta i al fons, aquí sembla haver trobat el govern de Pedro Sánchez la solució per a Catalunya. Enfront d'aquesta nova ofensiva el govern Torra només coneix el camí de la reculada i mana un advertiment als CDRs per aquest 21D.

Ivan Vela

@Ivan_Borvba

Jueves 13 de diciembre de 2018

Que la irrupció de Vox en les eleccions andaluses anava a causar un terratrèmol en el panorama polític i social de l’Estat espanyol, era alguna cosa que qualsevol podia preveure. Quedava per veure, i no és quelcom ja definit, la profunditat d’aquest sisme. Bé, doncs el PSOE, Podemos i altres actors “progres” del Règim, ens van aportant algunes dades.

Més informació: Sánchez abraça l’agenda de Vox i amenaça amb un nou 155 a Catalunya

En la sessió de control al govern, la primera monogràfica (sobre Catalunya, lògic) des que és president, Sánchez ha seguit aprofundint el seu discurs a la dreta en la qüestió catalana. El líder de l’executiu ha incidit en dos aspectes, òbviament relacionats.

En primer lloc a tornat a fer referència a la inacció, segons la seva valoració, dels Mossos el cap de setmana passat, quan els CDRs van mantenir un tall a l’AP7 durant 15h i posteriorment van realitzar obertures de les barreres en peatges. Per a Moncloa va haver-hi una clara “omissió de funcions”, al no donar l’ordre als Mossos del desallotjament dels manifestants. En aquest sentit Sánchez ha afirmat que enviarà policia de la resta de l’Estat a Catalunya si “és necessari” per garantir la seguretat i l’ordre públic.

En segon lloc ha tornat a deixar patent des de l’estrada la possibilitat de tornar a engegar l’article 155, bé íntegrament, com ja fes el govern de Rajoy, o parcialment, si finalment “solament” se centra en el control del cos policial dels Mossos d’Esquadra.

Més enllà d’un ús total, parcial o al quadrat de l’article 155 per part de l’executiu, la qual cosa queda clar és que no hi ha cap diàleg amb les aspiracions democràtiques del poble català. Persecució, criminalització, exili i privació de llibertats, són la recepta del govern “progressista” de Pedro Sánchez. Busquin les 7 diferències amb el govern de Rajoy i no les trobaran.

Ja li agradaria a Sánchez poder seguir mostrant la seva cara hipòcrita amb la qüestió catalana. Crear para ERC i PDeCat un espai on aquests poguessin amagar les seves vergonyes enfront dels milions que segueixen confiant i lluitant per aconseguir la independència i facilitar així el seu suport a la política econòmica del Govern. Però la qüestió catalana és brasa per a la dreta i l’extrema dreta, i l’executiu, lluny d’oposar-se, assumeix aquesta “via” per ser el seu executor.

Menys la convocatòria a eleccions anticipades i una imposició immediata del 155 a Catalunya, Sánchez compra cadascuna de les exigències que els seus companys de el “bloc constitucionalista” li criden des de l’hemicicle o des dels mitjans.

Podem no sap on mirar

L’aposta de Podemos cap al PSOE com a company de viatge ve des de lluny, des que no va haver-hi sorpasso, i des que electoralment la formació lila no treu bons resultats. Del sorpasso a voler imposar ministres, a recolzar una moció de censura sense condicions a ser consellers de l’executiu.

En aquest rol està Podem, que encegat per l’aprovació dels pressupostos que evitin una altra jornada electoral, empassa amb tota la dretanització del PSOE. Ni una sola al·lusió a les amenaces del 155, ni una sola al·lusió sobre la proposta d’enviar 400 policies i Guàrdies Civils de la resta de l’Estat el proper 21D per militaritzar Barcelona, resque dir de la criminalització dels CDRs. Res. La política de butaques queda molt lluny del carrer, la qual, normalment, els molesta.

Si la proposta de Podemos enfront del terratrèmol de Vox és un front democràtic amb aquell que aposta pel 155 per a la qüestió catalana, la formació lila no ha quedat per res més que per ser crossa del PSOE.
Torra frena als CDRs

Els qui tornen a retrocedir enfront d’aquesta nova ofensiva del govern central és el govern de Torra. Davant les amenaces de Moncloa abocades avui des del Congrés i les cartes rebudes des de tres Ministeris, el President ha alertat als CDRs que “els cordons policials no es poden traspassar”.

Davant el qüestionament del diputat de la CUP, Carles Riera, per la repressió dels Mossos en les manifestacions antifeixistes de fa uns dies, Torra ha sortejat l’acusació als Mossos amb un “s’estudiaran les accions que no compleixin els protocols”, però ha estat molt més amenaçador cap als manifestants assegurant que “va haver-hi imatges que no ens van agradar”.

Vox i Catalunya

La direcció independentista i els seus aliats, llegeixi’s PSOE i Podem, busquen amagar el seu gir repressiu a Catalunya, bé per acció bé per omissió, amb l’excusa que és una font de creixement de l’extrema dreta. Res diuen de la repressió de l’1Oct, de la compareixença de Felipe VI el 3Oct, del 155 del passat any, de el “a por ellos”, com si aquests aspectes no van ser motor del creixement de l’extrema dreta.

Més informació: El 155, la via eslovena i la Monarquia

No hi ha “via eslovena”, ni “via PSOE” ni “via Vox” perquè hi hagi una sortida progressiva a la qüestió catalana. L’única via possible, que enfronta sense caretes a l’extrema dreta, la dretanització de PSOE i Podemos i la inoperància de l’actual direcció independentista, és tornar a engegar un moviment als carrers, als centres d’estudi i als centres de treball.

Però no només a Catalunya, sinó també al costat de la classe treballadora i sectors populars de tots els pobles de l’Estat espanyol. Qui impedeix i reprimeix el dret democràtic català és el mateix que aplica polítiques austericides, que omplen les seves butxaques amb corrupció, que desnona, que legisla per als bancs i empreses mentre milions són condemnats a l’atur.

Aquesta perspectiva d’unitat en la lluita contra el Règim del 78 és la que s’ha de forjar, i l’única que pot engegar les forces socials capaces de batallar conseqüentment pel dret democràtic català i per acabar amb aquest Règim carceller de pobles i les institucions que ho sostenen com la corona.


Temas relacionados

Vox   /   En Català   /   Política Estado Español   /   Ciudadanos   /   Podemos   /   PSOE   /   Partido Popular (PP)

Comentarios

DEJAR COMENTARIO