Política Estado Español

EL PRAT DEL LLOBREGAT

Els néts del cinturó vermell recuperen la plaça Durruti

L’Assemblea de Joves del Prat, amb motiu de l'aniversari de l'inici de la revolució espanyola, recupera el nom que va rebre la plaça Espanya durant la guerra civil.

Pablo Castilla

Contracorrent Barcelona - estudiante de Filosofía, Economía y Política en la UPF

Jueves 19 de abril de 2018 | 17:35

El passat 14 d’abril, la plaça Espanya del Prat de Llobregat va clarejar amb el nom canviat pel de plaça Durruti. Aquest acte va ser dut a terme en memòria del sindicalista i revolucionari anarquista de la CNT, Buenaventura Durruti, qui va morir el 20 de novembre de 1936 lluitant en la defensa del Madrid del “No Passaran” on havia acudit al costat de 2.000 milicians de la coneguda com la columna Durruti.

Al llarg de la seva història, aquesta plaça ha tingut tres denominacions oficials. No obstant això, popularment és coneguda com a plaça dels autobusos, ja que era aquí on antigament tenien la parada els autobusos que anaven cap a Barcelona.
El primer nom oficial que va rebre va ser el de la plaça de la Mancomunitat i posteriorment, durant la guerra civil, es va canviar pel de plaça Durruti, en homenatge al que es va convertir en un símbol de la lluita contra el feixisme i la revolució social del 36. Finalment, el vigent nom de plaça Espanya es va establir en acabar la guerra després de l’entrada a la localitat de les tropes franquistes. Aquesta denominació s’ha mantingut fins al dia d’avui.

El lloc ha estat històricament vinculat a la classe treballadora del municipi, ja que per allí passaven els homes i dones que anaven a treballar a les fàbriques. Aprofitant aquest fet, es van obrir bars i locals que solien ser punts de reunió de grups d’esquerra durant la Segona República.

En un d’aquests locals es reunien diverses associacions del municipi, incloses les primeres amb dones en la seva junta directiva, com “Els Amics de Mèxic”, formada per membres no pratencs i de caràcter progressista, o l’Ateneu Cultural Llibertari, un dels centres del moviment obrer de la localitat al començament del segle XX.
L’acció va ser feta per l’Assemblea de Joves del Prat (AJP) en commemoració del 87 aniversari de l’inici de la revolució espanyola el 14 d’abril de 1931. Aquests joves, néts i besnéts del cinturó vermell del Baix Llobregat, volien reivindicar així el llegat d’aquesta gran revolució, com a part de no oblidar l’ocorregut i recuperar i aprendre dels exemples de lluita de la classe treballadora.


Temas relacionados

En Català   /   Política Estado Español   /   Revolución española   /   Guerra civil española

Comentarios

DEJAR COMENTARIO