MUNTATGES JUDICIALS

Infame condemna de l’Audiència Nacional als joves d’Alsasua

Una sentència de l'Audiència Nacional condemna als joves a penes de presó entre 2 i 13 anys per delictes de “lesions, desordres públics i amenaces” amb agreujant de “delicte d'odi”, però descarta el de “terrorisme”.

Diego Lotito

@diegolotito

Viernes 1ro de junio de 2018 | 11:39

Segons s’ha conegut aquest divendres per la premsa espanyola, l’Audiència Nacional ha condemnat a presó als vuit joves del poble d’Alsasua per la batussa en un bar ocorreguda a l’octubre de 2016 on no va haver ferits de gravetat.

L’Audiència Nacional ha desestimat l’escandalós càrrec de terrorisme que sol·licitava la fiscalia (que va arribar a demanar penes de fins a 60 anys per a cadascun), però així i tot ha acabat amb una forta condemna.

Els càrrecs que se’ls atribueixen són el d’“atemptat” als Guàrdies Civils, seguit de “lesions, desordres públics i amenaces” amb l’agreujant d’“abús de superioritat i d’odi”, amb l’argument que “es van cometre per motius ideològics i d’animadversió a la Guàrdia Civil”.

Els familiars dels joves informen a Twitter: "Els nostres fills Oihan Arnanaz i Iñaki Abad han estat condemnats a 13 anys, Jokin Unamuno i Adur Ramírez de Alda a 12 anys, Jon Ander Cob, Julen Goikoetxea i Aratz Urrizola a 9 anys i la nostra filla Ainara Urkijo a dos anys de presó".

Tres dels joves ja han passat més d’un any i mig a la presó, amb l’imposició d’una “presó preventiva” completament anuladora de les llibertats individuals.

Els familiars i amics, juntament amb centenars d’organitzacions socials i polítiques han denunciat durant aquest temps el “muntatge judicial” d’aquestes acusacions, instrumentalitzant les figures de “terrorisme” del codi penal per donar una condemna exemplaritzant contra joves bascos. Els advocats van denunciar que durant el període d’instrucció i el judici es van censurar proves presentades per la defensa que desmentien la versió de la Guàrdia Civil.

El passat 14 d’abril, una marea humana de desenes de milers de persones va abarrotar els carrers de Iruñea-Pamplona per mostrar el seu suport als 8 joves acusats. Aquesta setmana, dues mares dels joves de Alsasua van comparèixer davant el Parlament europeu presentant la denúncia sobre el cas. La família ve denunciant l’absoluta desproporcionalitat de les penes demanades per a un cas d’una baralla de bar, mentre que en altres situacions similars s’ha aplicat una multa com a màxima condemna.

El cas dels jovenes d’Alsasua s’emmarca en l’ofensiva repressiva, contra les llibertats democràtiques i la llibertat d’expressió que avança en l’Estat espanyol: periodistes denunciats, tuitaires presos, rapers exiliats per no entrar a la presó, a més dels presos polítics catalans o el cas d’Alfon o més recentment el dirigent del SAT, Fran Molero.


Temas relacionados

En Català   /   Altsasu   /   Libertades Democráticas

Comentarios

DEJAR COMENTARIO