×
logo red internacional
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Judici al procés: “És necessari que tota la població, s’estigui d’acord o no, estigui al carrer per la llibertat dels presos polítics”

Quan comença el judici als presos polítics catalans, personalitats polítiques i activistes solidaris de Catalunya i Madrid s'han concentrat en els voltants del Tribunal Suprem per a denunciar el caràcter polític i antidemocràtic del procés.

IzquierdaDiario.es

Martes 12 de febrero de 2019
Facebook Twitter

Foto: ID

Avui 12 de febrer ha començat el judici als líders sobiranistes. Oriol Junqueras, Carme Forcadell, Jordi Cuixart, Jordi Sànchez, Jordi Turull, Raül Romeva, Dolors Bassa, Josep Turull i Joaquim Forn, així com també Meritxell Borràs, Carles Mundó i Santi Vila, han estat portat avui davant el jutge a la sala segona del Tribunal Suprem de Madrid, on ha començat el judici.

Mentre a Catalunya se succeeixen diverses protestes, a les portes del Suprem s’han concentrat també nombrosos representants del Parlament de Catalunya, a més de diputats del Parlament d’ERC, JxCat i la CUP, de l’Assemblea Nacional Catalana i Ómnium Cultural, així com activistes o persones solidàries de diferents organitzacions madrilenyes.

La concentració, convocada per la Plataforma Madrilenys pel Dret a Decidir amb el lema #DecidirNoEsDelito estava prevista de realitzar-se inicialment enfront del Tribunal Suprem, però va ser prohibida per la Delegació de Govern, per la qual cosa finalment es va realitzar en el Paseo de Recoletos.

Cap al migdia la concentració es va dirigir pel carrer Gènova per a acostar-se al Tribunal, mentre un grup d’ultres d’extrema dreta es manifestaven en la vorera oposada, amenaçant amb atacar la concentració.

El CRT i Izquierda Diario ha estat acompanyant aquesta concentració enfront del Tribunal Suprem en l’inici del judici al procés al costat de nombroses personalitats de la política catalana i de la política madrilenya, organitzacions socials i activistes solidaris.

Joan Tardà: “Avui s’inicia el judici de la vergonya”

El portaveu d’Esquerra Republicana en el Congrés dels Diputats, Joan Tardà, ha dit que "Avui s’inicia el judici de la vergonya, judici contra membres del govern de Catalunya, contra la presidenta del Parlament, contra dues persones que han dirigit els moviments civils i socials a Catalunya com Jordi Cuixart i Jordi Sánchez, i és un judici que al nostre entendre és una farsa, que el que pretén és escarmentar a Catalunya, a fi i efecte que arriï veles i que no lluiti pels seus drets".

Tardá va assegurar estar convençut que “la sentència, si no redactada, inspirada per la venjança i la voluntat d’escarmentar”

Gabriel Rufián: “Això és un judici a tothom, a tots els demòcrates”

El diputat d’Esquerra Republicana en el Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, també present en la concentració ha declarats que “Avui comença un judici a la democràcia, als drets civils de tots. El que cregui que és un judici a nou demòcrates s’equivoca enormement.”

Per a Rufián, “això és un judici a tothom, a tots els demòcrates. L’única pregunta que cal fer-se és qui serà el següent.”

Diego Cañamero: “Quan una persona per exercir un dret democràtic està en la presó hem de tots i totes lluitar per això”

El sindicalista del SAT i diputat de Podemos en el Congrés dels Diputats, Diego Cañamero, també ha participat de la concentració d’avui i ha sostingut que “Com qualsevol demòcrata és necessari que estiguem aquí. Jo crec que la llibertat és el més sagrat que té un ésser humà, i sobretot la seva paraula... i quan una persona per la seva paraula, per exercir un dret democràtic, està en la presó hem de tots i totes lluitar per això”.

“En les meves pròpies carns jo he viscut quan m’han tancat, m’han ficat en la presó, per la llibertat”, ha dit Cañamero, qui ha considera que “el que és trista i lamentable és que ara, els que mai van aixecar un dit ni per la democràcia ni per la llibertat, són els que l’administren ara. Quan ells no van defensar la paraula i la llibertat en la democràcia mai”.

El sindicalista del SAT i diputat de Podemos ha defensat que “és necessari que tota la població, per sobre de tot, s’estigui d’acord o no s’estigui d’acord, llibertat dels presos polítics en aquest moment ha d’estar al carrer. No solament els presos polítics catalans, perquè hi ha altres presos també per lluitar. Nosaltres tenim un pres a Màlaga, que és Francisco Molero, té cinc anys de presó per haver envoltat el Congrés en 2013, li han tirat cinc anys sense fer pràcticament res. Llavors hi ha altres companys, siguin tuiteros, que estan també en la presó, o uns altres que estan fugits, polítics catalans que estan fugits perquè estan represaliats, fa falta que la democràcia reconegui que la llibertat és un dret del poble i no es pot judicialitzar ni es pot condemnar".

Vidal Aragonés: “No els estan jutjant només a ells i a elles, sinó al conjunt del dret a l’autodeterminació”

El diputat de la CUP-CC al Parlament de Catalunya, Vidal Aragonés, ha declarat que la CUP estava present “donant suport a les preses i els presos polítics que vénen a asseure’s a la banqueta”, perquè “no els estan jutjant només a ells i a elles, sinó al conjunt del dret a l’autodeterminació i als drets nacionals del poble català”.

Aragonés ha fet un anomenat “perquè ningú confiï en res del que passarà dins de la sala, que té una formalitat jurídica, però és un judici absolutament polític, i resolguem nosaltres també des de fora i políticament amb mobilitzacions, autoorganització i avançant en el dret d’autodeterminació.”

Lucía *Nistal: “Continuarem lluitant contra aquest Règim del 155, de la inviolabilitat de la Corona, que dóna fills com Vox”

La portaveu de la plataforma Referèndum UAM, Lucía Nistal, també ha volgut portar la seva solidaritat en l’inici del judici als presos polítics catalans, el qual va considerar “una peça més en tot el procés de repressió al dret a decidir del poble català”. Per això ha assegurat que “des del Referèndum de la Universitat Autònoma de Madrid hem volgut venir aquí per a mostrar la nostra solidaritat amb els quals seran jutjats. Tot el nostre rebuig a la repressió al dret a decidir i a dir ben alt i clar que continuarem lluitant contra aquest règim del 155, aquest règim de la inviolabilitat de la Corona, aquest règim que dóna fills com Vox, perquè volem decidir-lo tot.”

Josefina Martínez: “Aquests són els presos del Règim del ’78, són presos polítics per a castigar al poble català”

En representació d’Esquerra Diari i el Corrent Revolucionari de Treballadors i Treballadores (CRT), Josefina Martínez ha dit que “Estem aquí per a defensar en primer lloc el dret a decidir, per a defensar el dret a l’autodeterminació i per a demanar, per a exigir la llibertat de tots els presos polítics”.

Martínez va assegurar que “aquests són els presos del Règim del ’78, són presos polítics per a castigar al poble català, per a castigar el dret a decidir i per a imposar aquest règim monàrquic i repressiu a tots els habitants de l’Estat espanyol. Per això, és una demanda democràtica, elemental, bàsica mobilitzar-se en tot l’Estat espanyol per la llibertat dels presos polítics i pel dret a decidir.”


Facebook Twitter
Las eléctricas ahora prefieren la hidráulica para mantener sus beneficios

Las eléctricas ahora prefieren la hidráulica para mantener sus beneficios

Vox anuncia su intención de entrar a formar parte de gobiernos en el próximo ciclo electoral

Vox anuncia su intención de entrar a formar parte de gobiernos en el próximo ciclo electoral

Sale a la luz una llamada entre Felipe VI y el príncipe heredero de Abu Dabi que la Casa Real ocultó

Sale a la luz una llamada entre Felipe VI y el príncipe heredero de Abu Dabi que la Casa Real ocultó

Una cadena feminista rodea Barcelona contra las violencias machistas por el 25N

Una cadena feminista rodea Barcelona contra las violencias machistas por el 25N

Guerra al groc i relats fantàstics al Suprem

Guerra al groc i relats fantàstics al Suprem

La UAB diu No a la Monarquia i Sí als processos constituents

La UAB diu No a la Monarquia i Sí als processos constituents

Guerra al groc i relats fantàstics al Suprem

Guerra al groc i relats fantàstics al Suprem

Diverses consultes sobre la monarquia de les universitats se sumen a la manifestació contra el judici del Procés

Diverses consultes sobre la monarquia de les universitats se sumen a la manifestació contra el judici del Procés