Política Estat espanyol

AFFAIRE COSIDÓ

La divisió de poders és una farsa: Com acabar amb la “casta judicial”?

La “casta judicial” és una elit de milionaris amics de l'IBEX 35 i dels partits del règim. Per acabar amb la justícia per a rics: judicis per jurats i elecció directa dels jutges.

Martes 20 de noviembre de 2018 | 18:48

La filtració de diversos missatges de WhatsApp on el portaveu del PP en el Senat, Ignacio Cosidó, presumeix que la designació del jutge Marchena com a president del Consell General del Poder Judicial i del Tribunal Suprem possibilitaria al PP tenir el control “des d’enrere” de la sala 2 del Tribunal van deslligar l’escàndol. O, en realitat, van fer evident el que ja tothom sabia: els acords i el “pasteleo” dels partits del règim per controlar la “casta judicial”, afí als seus propis interessos.

El líder dels populars es vanagloriava que producte de l’acord amb el PSOE, el seu partit seguiria “controlant la sala segona des de darrere” [la Sala que pot jutjar a diputats, senadors i membres del Govern] i presidint la sala 61 [la Sala que pot il·legalitzar partits polítics].

Després de conèixer-se els missatges, la primera reacció ha estat la renúncia de Marchena a assumir com a president del CGPJ i la “ruptura” de l’acord entre PP i PSOE per a l’elecció dels seus membres. Marchena seguirà presidint la Sala Segona i serà l’encarregat de jutjar als dirigents independentistes del procés.

Les “revelacions” de Cosidó tornen a exposar la farsa de la suposada “divisió de poders” que tant reivindiquen els liberals, així com el contingut completament antidemocràtic de la institució judicial, l’òrgan dirigent de la qual és designat a dit pels partits del Règim. El CGPJ és un organisme compost per 20 membres més un president, la majoria dels quals són designats per acords dels partits del Congrés i el Senat. El CGPJ controla el funcionament dels poders superiors del poder judicial, com el Suprem, i entre les seves funcions es troba el nomenament i aprovació d’ascensos de jutges i Magistrats.

Et pot interessar: PP-PSOE pacten que un jutge conservador presideixi el Suprem i el CGPJ

Recordem que les atribucions del CGPJ són, segons consta al seu web oficial, garantir “la independència dels Jutges i Tribunals, quan exerceixen la seva funció judicial, respecte a la resta de poders de l’Estat i enfront de tots, fins i tot respecte als altres òrgans judicials i els de el propi govern del Poder Judicial”. És a dir, que l’òrgan que suposadament ha de garantir la independència del poder judicial respecte a la resta dels poders de l’Estat… és designat en una negociació espúria entre el PP i el PSOE!

La “casta judicial” està formada, en la seva cúpula, per una elit de jutges milionaris, amics de l’IBEX35 i dels polítics del Règim. El president i vicepresident del Tribunal Constitucional es troben entre els càrrecs millor pagaments de l’Estat amb 149.007 i 140.061 euros anuals, respectivament. Mentre que el president del CGPJ i Tribunal Suprem s’embutxaca 132.769 euros anuals i el vicepresident del Tribunal Suprem un total de 118.802. Molt lluny, és clar, de la situació de milions de treballadors i treballadores que no aconsegueixen el salari mínim i que viuen en la pobresa.

Les aproximadament 15.000 persones que integren la judicatura (inclosos també el president de l’Audiència Nacional i de qualsevol de les seves sales, els presidents dels tribunals superiors de Justícia, el fiscal general de l’Estat i fiscals de Sala del Tribunal Suprem i més de 5.500 jutges, al voltant de 2.400 fiscals i uns 7.600 jutges de pau), disposen a més d’aforaments especials.

El desprestigi d’aquesta “casta” acomodada i antidemocràtica va creixent en els últims anys. A ulls de milions la judicatura representa una institució corrupta, que manté la impunitat per als crims del franquisme mentre jutja a tuiters i activistes. Una justícia per a rics, que canvia sentències a cop de telèfon per beneficiar a la banca, mentre empresona a activistes per voler frenar els desnonaments. Una justícia patriarcal, que culpabilitza a les dones víctimes de violència masclista mentre justifica als seus agressors. Una justícia d’excepció, que empresona a polítics independentistes catalans mentre defensa la “unitat d’Espanya” i es nega a investigar els casos de corrupció de la monarquia.

Et pot interessar: La “casta judicial”, amb la banca i contra el poble

Acabar amb la “casta judicial” i el repartiment d’influències i jutges entre els partits del Règim no és possible amb la incorporació d’algun magistrat de “provada professionalitat”, com defensa Podemos després d’haver entrat en la negociació de càrrecs amb el PSOE i el PP. És necessari prendre mesures radicals, com seria garantir l’elecció directa de tots els jutges per sufragi universal, acabar amb els càrrecs designats a dit i imposar que tots cobrin el mateix que una mestra o un treballador, al mateix temps que es garanteix la revocabilitat dels càrrecs i l’establiment de judicis per jurats.

Et pot interessar: Com és que ningú proposa acabar amb la reaccionària "casta" judicial?


Temas relacionados

Jutges   /   CGPJ   /   Política Estat espanyol   /   Règim del ’78   /   Casta Judicial   /   En Català   /   Tribunal Constitucional    /   Podemos   /   PSOE   /   Partido Popular (PP)

Comentarios

DEJAR COMENTARIO