×
logo red internacional
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

“Les dones immigrants de Pan y Rosas fem vaga contra la triple opressió”

Entrevistem a Diana i Rita, treballadores immigrants de Pan y Rosas, i a Vilma, treballadora de la llar interna, per parlar sobre quines són les demandes de les dones immigrants cap a la vaga del 8 de març.

Àngels Vilaseca

Martes 6 de marzo de 2018
Facebook Twitter

ED: Quines creieu que són les exigències, com a treballadores immigrants, amb les quals cal sortir a lluitar aquest 8 de Març ?

Diana: Considerem que en aquesta vaga és fonamental que es visibilitzi la lluita de les dones immigrants. Perquè nosaltres patim una triple opressió, no només per ser dones de classe treballadora, sinó també com a immigrants. Ens veiem coaccionades constantment per les polítiques racistes i xenòfobes que ens deixen com a ciutadanes de segona, hem de passar per milers de traves per aconseguir els papers, alhora que ens veiem abocades a treballar en aquelles ocupacions més precàries, i amb pitjors condicions. I mentre aquelles que encara no han aconseguit els papers han de viure amb la por d’acabar tancades en un CIE, se’ls impedeix accedir a la Sanitat pública, mitjançant el decret d’exclusió sanitària, de la mateixa manera que queden excloses d’un dret tan bàsic per a les dones, com és el dret a l’avortament lliure segur i gratuït.

Hem de lluitar contra totes aquestes polítiques discriminatòries, així com contra tota la repressió que sofreixen les persones immigrants a les fronteres de l’Estat Espanyol i la Unió Europea.

La nostra veu i les nostres demandes han de prendre major protagonisme, per construir una veritable aliança i un moviment feminista i de dones veritablement anti-racista i anti-imperialista. És crucial exigir immediatament la derogació de la reaccionària Llei d’Estrangeria i el tancament dels CIEs, una demanda essencial que si ben finalment es va incloure en en el manifest de ’vaga feminista’ de Catalunya, no queda recollida de forma explícita en el manifest estatal.

Rita: Sí, la derogació de la llei d’estrangeria és fonamental, perquè cal exigir papers per totes i tots, sense la necessitat de tenir un contracte de treball. No pot ser que s’usin els papers com a arma de xantatge i de major explotació.

Perquè com deia la meva companya ens veiem abocades a treballar en aquells sectors més precaris , com és el de les treballadores de llar i de la cura, on moltes treballen en negre, i les que tenen contracte no tenen ni accés a drets tan bàsics com és la prestació per desocupació. Alhora, les dificultats per poder obtenir els papers, ens obliga a acceptar treballs realment esclavitzants, com és el treball d’interna, on treballes les 24 hores del dia tancada en una llar. És per això que exigim acabar amb el Règim especial de les empleades de la llar i de la cura, i l’abolició del treball d’interna. També denunciem i volem que es tanquin les agències de treball domèstic que s’aprofiten del treball de les dones immigrants, llevant-els parteix del seu sou.

ED: Què opineu que davant la convocatòria d’una vaga general, les adreces sindicals de CCOO i UGT convoquin només a parar 2 hores? Us sentiu representades per aquests sindicats?

Rita: Les adreces d’aquests grans sindicats no em representen, les empleades de llar sempre hem estat al marge dels mateixos, i més encara aquelles que no tenen contracte i no figuren en la base de dades de la Seguretat Social. Tant és així, que en aquesta vaga, a part de la seva posició nefasta de convocar a un ínfim atur de dues hores, afeblint així la convocatòria de vaga general , tampoc contemplen i pràcticament ni nomenen entre les seves demandes, la realitat de major precarietat que sofrim les dones immigrants. 

ED: Creieu que hi ha sectors que tindran majors dificultats per poder fer vaga?

Vilma : Hem de ser conscients que moltes treballadors domèstiques internes, les que treballen de 8 a 8, tot el dia sencer sense parar, cuidant de persones depenents, no podran fer vaga. D’una banda, perquè moltes treballen sense contracte sense cap garantia ni dret, per l’altra, perquè aquest és un treball en el qual gairebé no tenim descansos, i on moltes no lliurem ni els dies festius. Tenim tan pocs drets, i estem tan invisibilitzades per la majoria de sindicats, que en fer vaga, la majoria correm el risc que ens fassin fora.

Jo treballo om a interna, per això aquest dia posaré els meus crits en nom de les milers de dones que no podran participar, i que es veuen obligades a suportar abusos incalculables i condicions d’esclavitud.

ED: Com considereu que és el motiu principal pel qual cal fer vaga el proper 8 de març?

Diana: Tenim moltíssims motius per participar en aquesta vaga. Hem de lluitar contra les múltiples formes de violències i opressió que sofrim les dones en tots els àmbits de les nostres vides. Aquestes violències no són fets aïllats, sinó que, és fruit d’un sistema patriarcal recolzat per un sistema econòmic capitalista i pels Estats que legitimen la precarietat laboral de totes les dones i en major mesurada el de les dones immigrants.

La sobreexplotació de les empleades de la llar no és una realitat aïllada, sinó que és fruit d’un sistema capitalista que invisibilitza les tasques de cura en l’àmbit privat de les llars i no es fa càrrec d’això. A l’estat li surt molt més rendible que aquestes tasques recaiguin de manera gratuïta sobre les espatlles de les dones en la seva doble jornada laboral. És per això que una altra de les nostres exigències és lluitar per la socialització de les tasques de reproducció, perquè l’Estat garanteixi guarderies, residències i altres serveis que siguin totalment accessibles, dignes i gratuïts.

Rita: Exactament, és per tot això que la lluita de les dones immigrants no pot ser aïllada. Des de Pan y Rosas, cridem a totes les dones, immigrants o natives, també als homes, i a la joventut, és a dir a tots els sectors de la classe treballadora a participar en aquesta vaga. Perquè, Aquest 8 de març hem de parar-ho tot! Perquè nosaltres lluitem per acabar amb l’aliança capitalista i patriarcal que asfixia les nostres vides!


Facebook Twitter
El fenómeno de los pinchazos: entre sumisión química y terror sexual ¡Si tocan a una nos organizamos miles!

El fenómeno de los pinchazos: entre sumisión química y terror sexual ¡Si tocan a una nos organizamos miles!

Cerveza: historia, prejuicios y mujeres

Cerveza: historia, prejuicios y mujeres

Derecha religiosa realiza “terapias de conversión” en Costa Rica

Derecha religiosa realiza “terapias de conversión” en Costa Rica

[Dossier] Debates sobre feminismo y marxismo

[Dossier] Debates sobre feminismo y marxismo

Guerra al groc i relats fantàstics al Suprem

Guerra al groc i relats fantàstics al Suprem

La UAB diu No a la Monarquia i Sí als processos constituents

La UAB diu No a la Monarquia i Sí als processos constituents

Guerra al groc i relats fantàstics al Suprem

Guerra al groc i relats fantàstics al Suprem

Diverses consultes sobre la monarquia de les universitats se sumen a la manifestació contra el judici del Procés

Diverses consultes sobre la monarquia de les universitats se sumen a la manifestació contra el judici del Procés