×
logo red internacional
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Ni multes ni penalitzacions frenaran a les vaguistes feministes del 8M

Durant la vaga del passat 8M, set dones de Sant Cugat del Vallés van ser penalitzades amb 26.000 euros de multa i una possible pena de tres anys de presó, per tallar les vies del Ferrocarrils Catalans del Generalitat (FGC). Però aquests no són els únics casos.

Montse Blanco

Jueves 15 de noviembre de 2018
Facebook Twitter

Dins d’una jornada de 24 hores d’accions i manifestacions al carrer, aquell matí una trentena de veïnes vallesenques van tallar la circulació dels trens des de les vuit a les deu del matí.

Els anti-avalots van arribar per desallotjar-les i l’acció pacífica no va quedar impune. Van escollir a set de les participants aleatòriament, cinc eren militants del col·lectiu feminista del poble, Hora Bruixa, i una estava a càrrec de lluita feminista de la CGT, qui afirma que "van ningunejar al moviment feminista". No s’esperaven que les dones ens organitzéssim per dur a terme unes jornades de lluita, ens van infantilitzar i l’esclat lila els va desbordar.

No es va aplicar el procediment habitual d’altres jornades de lluita, sinó que la institució pública es va personar contra les activistes. FGC s’excusa en un protocol que s’aplica segons les pèrdues econòmiques, d’altra banda previstes en una vaga com qualsevol altra i que la defensa de les denunciades assegura que es va formalitzar amb una denúncia d’un representant de l’empresa pública que ho va certificar.

La contradicció sorgeix quan FGC, sota les ordres de responsables polítics que van donar llum verda a les consignes de la vaga feminista, canvia de política i passa a perseguir-les. Aquest és el doble joc de les institucions, amb un discurs en teoria feminista i que en la pràctica multen i penalitzen per desmobilitzar i criminalitzar la Vaga Feminista del 8M. Resulta més que obvi quins interessos estan defensant.

Sota el lema #8mjotambetallo, l’espai feminista del barri de Sants de Barcelona, també denuncia l’obertura de procediments a les dones que es van mobilitzar durant la vaga i fan una crida a la desobediència. En aquest barri també, una activista ha rebut una sanció del Tribunal de la Gran Via, produït per tallar la Gran Via al barri de Sants, sense haver-la identificat in situ.

Els talls es van realitzar en tots els Països Catalans, en el marc de la vaga feminista que va mobilitzar a milers de persones, amb els eslògans "Si les dones parem, podem parar el món", "Parem per canviar-ho tot".

L’aplicació de la llei 4/2015, coneguda com la llei mordassa, li atribueix una infracció lleu per "reunions en llocs de trànsit públic o declaracions". La quantitat original de la multa és de 100 euros, aquesta quantitat va ser augmentant, però l’afectada ja ha decidit no pagar. Han interposat al·legacions per defensar el dret a vaga i posant l’accent en que "no va haver-hi cap líder" durant la mobilització.

Les feministes han escrit una carta a l’Institut Català de les dones, que va donar suport a la vaga Feminista 8M. S’ha interpel·lat a la Presidenta Núria Belada perquè sol·liciti al Departament d’Interior que arxivi les sancions.

D’altra banda, també a València ja són dotze les multes contra les vaguistes de l’Assemblea Feminista, que ascendeixen a més de 6.000 euros, per haver fet piquets informatius pacífics durant el dia de vaga. La policia espanyola va realitzar identificacions en la concentració, en la qual es van produir moments de tensió per part dels cossos de seguretat i forces repressives cap a les vaguistes.

La Vaga Feminista del 8 M, que va fer història per la gran afluència i ressonància, es va saldar amb multes i sancions a diversos grups feministes, desenes de comitès de vaga i assemblees feministes que es van organitzar en piquets per interrompre el pas del transport als centres de treball a tota Catalunya.

La jornada de vaga, no va ser considerada com qualsevol altra, el grau de la repressió, amb un major desplegament dels Mossos d’Esquadra que en altres mobilitzacions, va deixar veure clarament quin tipus de feminisme vol el Règim i els seus partits, dòcil, que no faci molt soroll, discret i tebi.

Aquestes lluites ens han de servir com a precedent per a la propera vaga feminista del 8M i la valentia de les dones que van plantar cara, que no pot ser en va.

Necessitem seguir creant xarxes de suport mutu i confiança entre espais feministes contra aquesta onada repressiva. Hem d’enfortir les aliances amb les sindicalistes, les treballadores les migrants, les racialitzades, les treballadores sexuals, grups de bolleras, trans i altres identitats. Necessitem baixar al barri i fer un tomb per la perifèria on habitem. No ens cansarem de repetir: La nostra millor arma, la solidaritat. Tota la nostra solidaritat amb les dones represaliades per la vaga feminista!


Facebook Twitter

Montse Blanco

Pan y Rosas | Barcelona

Gran participació de Pan y Rosas a les manifestacions del 8M

Gran participació de Pan y Rosas a les manifestacions del 8M

El moviment de dones torna al carrer en un món convulsionat

El moviment de dones torna al carrer en un món convulsionat

El moviment de dones enfront de l'extrema dreta i els “cants de sirena” del progressisme

El moviment de dones enfront de l’extrema dreta i els “cants de sirena” del progressisme

L'Estat espanyol viu les manifestacions del 8M més multitudinàries del món

L’Estat espanyol viu les manifestacions del 8M més multitudinàries del món

Guerra al groc i relats fantàstics al Suprem

Guerra al groc i relats fantàstics al Suprem

La UAB diu No a la Monarquia i Sí als processos constituents

La UAB diu No a la Monarquia i Sí als processos constituents

Guerra al groc i relats fantàstics al Suprem

Guerra al groc i relats fantàstics al Suprem

Diverses consultes sobre la monarquia de les universitats se sumen a la manifestació contra el judici del Procés

Diverses consultes sobre la monarquia de les universitats se sumen a la manifestació contra el judici del Procés