Internacional

ÚLTIMA NOTÍCIA

Ofensiva colpista a Veneçuela: els EUA sancionarà a PDVSA i congelarà els seus comptes

Així ho va anunciar el Departament del Tresor. Maduro va afirmar que hi haurà respostes legals. Per part seva, John Bolton va tornar a fer una crida als militars veneçolans al fet que donin suport a l'intent colpista.

Martes 29 de enero de 2019 | 11:41

Aquest dilluns el Departament del Tresor dels EUA va anunciar una sèrie de sancions contra la petroliera estatal veneçolana PDVSA.

La mesura anunciada pel govern de Trump implica que tots els béns i interessos en propietat d’empresa petroliera que es trobin subjectes a la jurisdicció estatunidenca, queden bloquejats. Al mateix temps es prohibeix als ciutadans i empreses estatunidenques realitzar transaccions amb PDVSA.

En el comunicat difós pel govern dels EUA, se citen declaracions de Steven Mnuchin, secretari del Tresor, qui va indicar que “la designació d’avui ajudarà a evitar que Maduro desviï més els actius de Veneçuela (…) el camí cap a l’alleujament de les sancions per a PDVSA és a través de la transferència expedita del control al president interí o un govern posterior, triat democràticament”.

Et pot interessar: A l’ONU, els EUA no va aconseguir consens per a la seva ofensiva colpista sobre Veneçuela

Per part seva, l’assessor de seguretat nacional John Bolton va afirmar "esperem que les mesures d’aquest dilluns bloquegin 7.000 milions de dòlars en actius a més de més d’11.000 milions més per exportacions perdudes al llarg del pròxim any".

En el que sembla una crida a les (Forces Armades) FANB, el comunicat indica que “les sancions no tenen per què ser permanents (…) considerarem aixecar les sancions per a aquells que prenguin accions concretes, significatives i verificables per a donar suport a l’ordre democràtic i combatre la corrupció a Veneçuela, inclosa PDVSA”.

La justificació esgrimida pel Departament del Tresor són una sèrie d’irregularitats comeses per funcionaris de la petroliera i del govern de Veneçuela entre els anys 2011 i 2015. La "demora" a realitzar sancions podria explicar-se com a part de la maniobra de canvi de règim en curs.

Et pot interessar: La crisi política continua escalant a Veneçuela mentre creix la ingerència imperialista

La decisió de l’administració nord-americana s’emmarca en una ofensiva colpista que va avançar diversos casellers a partir del dimecres passat, quan el legislador Juan Guaidó es va auto proclamar "president legítim" de Veneçuela, obtenint un immediat reconeixement del govern de Donald Trump i els mandataris dretans de diversos països llatinoamericans.

Aquesta ofensiva colpista és facilitada per la crisi social i econòmica aguda en la qual es troba sumit el país com a resultat de la gestió de Maduro i el chavismo. Sobre la base d’utilitzar demagògicament l’ampli descontentament social, els EUA intenta avançar posicions a la regió de conjunt.

Et pot interessar: Amb Trump i l’imperialisme no hi ha sortida per als treballadors i el poble veneçolà

Hores més tard va arribar la resposta de Nicolás Maduro. Ho va fer en el transcurs d’una reunió amb el cos diplomàtic veneçolà que va complir tasques als EUA fins al moment en què es va declarar la fi de les relació entre tots dos països.

La reunió, que va ser transmesa per mitjans afins a l’oficialisme, va servir perquè Maduro presentés una resposta a la decisió del Departament del Tresor sobre PDVSA. Ho va fer assenyalant que les sancions "són il·legals, immorals, criminals". A més, va indicar que hi haurà "respostes legals" per part de la seva gestió.

"He donat les instruccions precises al president de PDVSA d’iniciar les accions polítiques, legals, davant tribunals estatunidencs i del món, per a defensar la propietat i la riquesa de Citgo", va indicar.

Una nova crida a les Forces Armades

Durant la jornada també va haver-hi declaracions de John Bolton interpel·lant a les Forces Armades de Veneçuela. "Demanem a l’exèrcit veneçolà i a les forces de seguretat que acceptin la transició pacífica, democràtica i constitucional del poder", va afirmar l’Assessor de Seguretat Nacional de la gestió Trump.

La pressió internacional i la que exerceix la dreta veneçolana que encapçala Juan Guaidó buscar aconseguir la divisió dins de les Forces Armades. Fins al moment, en el marc de la crisi nacional en curs, aquesta institució és el pilar fonamental que està donant suport Madur.


Temas relacionados

Ofensiva imperialista a Venezuela   /   Repressió a Veneçuela   /   Dreta veneçolana   /   Juan Guaidó   /   Crisi Veneçuela   /   En Català   /   Internacional

Comentarios

DEJAR COMENTARIO