Política Estat espanyol

JUDICI A DIRIGENTS SOBIRANISTES

Oriol Junqueras: "Em considero un pres polític"

Oriol Junqueras és el primer dels dirigents sobiranistes acusats pel 1-O a declarar i ho fa manifestant el caràcter polític del judici i la persecució de les acusacions.

Jueves 14 de febrero de 2019 | 16:55

Després de l’última sessió, en la qual tant la Fiscalia, com l’Advocacia de l’Estat, i Vox van entrar en escena i van atacar amb duresa amb sengles al·legats en defensa de la Constitució i la Judicatura espanyoles, aquest dijous s’ha celebrat la tercera sessió del judici que senti en la banqueta de la sala segona del Tribunal Suprem als dirigents sobiranistes.

La sessió d’avui ha estat la primera en la qual els acusats han pogut declarar davant les defenses, fiscalia i altres acusacions. No obstant això, prèviament el president del tribunal, Manuel Marchena, ha dictat les resolucions de les qüestions prèvies plantejades per les defenses durant el primer dia de judici.

Cal destacar que entre aquestes resolucions, el tribunal aprova que els acusats puguin declarar en la seva llengua materna si així ho desitgen, seguint els paràmetres establerts pel Consell d’Europa. No obstant això, el tribunal ha assenyalat que aquesta aprovació es deu a "raons sentimentals" i no a "algun tipus d’indefensió" durant el judici.

En aquesta línia, el tribunal ha aprovat també que l’ex ministre d’Interior, Juan Ignacio Zoido, declari en qualitat de testimoni. Desestimant, en canvi, la presència del president Carles Puigdemont. D’altra banda, el tribunal ha acceptat un informe comparatiu sobre els ferits del 1-O, així com també diverses imatges d’aquest dia. Així mateix, la incorporació d’un informe de dos expolicies de Scotland Yard sobre el dispositiu policial del 1-O ha estat desestimat.

Malgrat tot, el tribunal ha deixat per a la sentència la resolucions de les qüestions prèvies referents a la vulneració dels drets humans que han sofert els acusats, qüestions que sens dubte van ser la base dels requeriments sol·licitats per les defenses dimarts passat.

Tot seguit ha estat el torn de la primera declaració dels acusats per part d’Oriol Junqueras, principal acusat per delictes de rebel·lió i malversació i pel que la fiscalia demana 25 anys de presó.

No obstant això, Junqueras s’ha limitat a respondre a les preguntes de la seva defensa i ha rebutjat respondre a la fiscalia, l’advocacia de l’Estat i a Vox mitjançant un al·legat en pròpia defensa en el qual ha manifestat:

Ja que jo no renunciaré a les meves conviccions democràtiques i entenc que les acusacions no em deixaran de perseguir per això, crec que em trobo en una situació d’indefensió en el sentit que se m’acusa per les meves idees i no pels meus fets. Per tant, entenent que estic en un judici polític, i entenent que sóc un representant electe i que em dec als meus votants, no contestaré a les preguntes de les acusacions.

Seguidament, l’ex vicepresident de la Generalitat començava a contestar les preguntes del seu advocat, Andreu van den Eynde. Durant la declaració de més de dues hores han destacat també algunes afirmacions que posen en relleu el caràcter polític d’aquest procés judicial:

Al gener de 2016 vaig ser nomenat vicepresident de la Generalitat de Catalunya i conseller d’Economia i Hisenda, càrrecs dels quals vaig ser destituït per l’aplicació del 155 i en aquests moments em considero un pres polític.

Alhora, el propi Junqueras ha defensat que durant el 1-O i en els dies previs no es va cometre cap delicte per part del Govern de la Generalitat, així com també ha assenyalat que "votar no és cap delicte, però impedir-ho mitjançant la força, si".

Posteriorment el judici ha prosseguit amb la declaració com acusat de Joaquim Forn, exconseller d’Interior, per qui la fiscalia demana 16 anys de presó per delictes també de rebel·lió i malversació.

Per part seva, Forn, en una estratègia diferenciada de la de Junqueras, si ha respost a les preguntes de la fiscalia i l’advocacia de l’Estat, no així a l’acusació particular del partit d’extrema dreta Vox.

L’ex conseller d’Interior ha defensat en tot moment la seva actuació com a responsable màxim de les forces de seguretat catalanes, així com la conducta dels propis Mossos d’Esquadra durant el 1-O i els dies previs, amb especial interès per part de les acusacions en l’actuació policial del 20-S de 2017.

El judici se suspèn fins al dimarts de la setmana que ve, sessió en la qual hauran de declarar els pròxims dirigents sobiranistes acusats també de rebel·lió i malversació.


Temas relacionados

Política Estat espanyol   /   Referèndum a Catalunya   /   Autodeterminació de Catalunya   /   Independència de Catalunya   /   En Català   /   Catalunya

Comentarios

DEJAR COMENTARIO