Política Estado Español

CATALUNYA ESTAT ESPANYOL

Rajoy activa amb suport del PSOE els mecanismes per aplicar el 155 a Catalunya

El bloc espanyolista segueix la seva ofensiva reaccionària. Rajoy i Sánchez pacten l'activació del 155 contra Catalunya i obrir el debat d'una “reforma constitucional” per apedaçar el Règim de el ‘78 i enterrar per sempre el dret d'autodeterminació de Catalunya.

Ivan Vela

@Ivan_Borvba

Miércoles 11 de octubre de 2017 | 09:47

Foto: EFE

Edición castellano

Rajoy s’ha reunit amb el seu Consell de Ministres des de les 9:00h del matí per discutir les mesures a aplicar després de la compareixença de Puigdemont ahir al Parlament de Catalunya.

Passat uns minuts de les 12:00h, compareixia davant els mitjans per donar a conèixer les resolucions de la reunió de ministres. La intervenció ha tingut una direcció clara, el president del Govern ha donat per iniciada l’activació del procediment per a l’aplicació de l’article 155 de la Constitució.

El primer pas d’aquest procediment ha estat la sol·licitud a Puigdemont que aclareixi si la seva compareixença d’ahir en el Parlament va suposar una declaració d’independència. Segons la resposta del President, ha afirmat Rajoy,” el Govern actuarà en consideració”. És a dir, procedirà a la votació en el Senat de l’aplicació de l’article 155 com a eina de repressió contra Catalunya.

Rajoy ha condemnat la “ambigüitat i confusió generada” per Puigdemont en el dia d’ahir, alhora que ha omès qualsevol tipus d’esment a un procés de diàleg o negociació.

Minuts després de finalitzar la declaració de Rajoy, s’ha constatat que el Senat ha aprovat l’activació del procediment per a l’aplicació del 155 a Catalunya, i que demà mateix apareixerà en el BOE (Butlletí Oficial de l’Estat), on s’especificaran els passos i temps següents.

Aquesta tarda Rajoy compareixerà al Congrés dels Diputats en un ple per exposar aquestes mesures. Ho farà després d’haver aconseguit en les últimes hores el suport inequívoc del PSOE.

En la sessió de control del Govern que se celebrava alhora que la reunió del Consell de Ministres i que impedia òbviament la participació de Rajoy en aquesta, la portaveu socialista ha afirmat que el seu grup parlamentari i el seu partit recolzaran en les mesures que siguin necessàries al Govern.

El joc de retòrica i la “proclamació” en suspens de la independència de Puigdemont no ha frenat l’ofensiva reaccionària espanyolista. En els propers dies el President del Govern haurà d’aclarir si ahir es va proclamar la independència o no.

PP i PSOE: un nou pacte reaccionari per reprimir a Catalunya i apedaçar el Règim del ‘78

Una hora després de la declaració de Mariano Rajoy, el líder del Partit Socialista, Pedro Sánchez, ha comparegut per aclarir la seva posició i la del seu partit davant la situació a Catalunya.

Sánchez, com a hores abans feia el seu portaveu al Congrés, ha tancat files enfront de les mesures adoptades per Rajoy i el seu Consell de Ministres, és a dir, endavant amb l’activació del 155, i fent responsable al Govern català de la situació.

Sánchez ha deixat clar que el PSOE és “sinònim de la Constitució de 1978” i ha fet l’anunci més important de la seva declaració: el pacte negociat ahir amb Rajoy, durant dues hores de reunió, de crear una “taula de política territorial” que funcioni durant 6 mesos i que posteriorment doni començament a un debat parlamentari sobre una “reforma constitucional”, centrada especialment en la qüestió de l’organització territorial.

Novament el PSOE obre la porta a la reforma constitucional per apedaçar el Règim que va ajudar a crear, com ho va fer quan al costat del PP van reformar amb prou feines l’article 135 de la Constitució per garantir el pagament del deute i donar rang constitucional a la submissió de l’Estat espanyol a les ordres de la UE i la Troica.

Un dia després que el president de Catalunya aparqués la proclamació de la independència per buscar una negociació, el PP i el PSOE tanquen files en una nova ofensiva repressiva contra el poble de Catalunya i un intent de preservar un Règim decadent. Una nova demostració que l’expectativa del Govern català de trobar una via pacífica i negociada amb la intermediació de la UE per conquistar el dret d’autodeterminació és una quimera, com ho és la crida d’Unidos Podemos a negociar un “referèndum pactat” en els marcs de la institucionalitat del ‘78.

La defensa del resultat de l’1-O recau en la lluita independent de la classe treballadora i el poble de Catalunya amb els seus propis mètodes i el seu propi programa.


Temas relacionados

En Català   /   Carles Puigdemont   /   Pedro Sánchez   /   Política Estado Español   /   Independencia Cataluña   /   Referendum en Catalunya   /   PSOE   /   Partido Popular (PP)   /   Catalunya   /   Mariano Rajoy

Comentarios

DEJAR COMENTARIO