Internacional

BRASIL

Rio de Janeiro: assassinen a la regidora Marielle Franco, que rebutjava l’intervenció de l’Exèrcit

Una reconeguda activista pels drets humans i membre del PSOL, va ser la cinquena regidora més votada en les eleccions de 2016 pel Concejo de Rio de Janeiro.

Jueves 15 de marzo de 2018 | 21:49

En la nit d’aquest dimecres va ser assassinada la regidora Marielle Franco, del Partit Socialisme i Llibertat (PSOL), que s’havia convertit en una dura crítica de la intervenció de l’Exèrcit, decretada pel govern colpista de Témer, en la seguretat de Rio de Janeiro.

Marielle Franco, una reconeguda activista pels drets humans, va ser la cinquena regidora més votada en les eleccions de 2016 pel Concejo de Rio de Janeiro.

Segons la informació oficial va ser atacada quan transitava en el seu vehicle per un carrer del centre de la ciutat. Prèviament havia participat d’una activitat, "Joves Negres movent les estructures", a la zona de Lapa. En l’atac també va morir el conductor del seu vehicle mentre que una assessora de la política identificada com Fernanda Chaves va sofrir ferides.

La Policia Civil de Rio de Janeiro va assegurar que l’atac va ser efectuat des d’un altre vehicle i que van disparar indiscriminadament sense fer cap advertiment i van fugir sense robar res. Hi ha sospites que relacionen l’atac directament amb les denúncies de l’últim dissabte 10 de març, quan Marielle va posar al descobert l’accionar repressiu de la policia militar de la zona de Irajá, a la Favela de Acari.

L’atac es va produir tan sols un dia després que la regidora tornés a criticar la intervenció en la seguretat de Rio de Janeiro. Però les autoritats locals neguen, de moment, que l’assassinat tingui un caràcter polític.

"Un altre homicidi d’un jove que pot entrar en el compte de la Policia. Matheus Melo estava sortint de l’església. Quants més han de morir perquè aquesta guerra acabi?", va preguntar la política en un missatge en el qual va reclamar d’una operació policial que va acabar amb la mort.

Marielle Franco, va caracteritzar la seva carrera política pel seu treball en defensa dels drets humans, especialment de les dones negres. La legisladora, era una sociòloga de 38 anys procedent del complex de faveles de Maré, una de les àrees més violentes de Rio de Janeiro.

L’assassinat es dóna a gairebé un mes que el president brasiler, el colpista Michel Témer, decretés una intervenció federal a Rio de Janeiro i donés via lliure en l’accionar de l’Exèrcit en aquesta ciutat. La intervenció és una mesura inèdita des de la promulgació de la constitució de 1989, va rebre el suport de l’àmplia majoria de la Cambra de diputats i el Senat.

"L’actuació de Marielle com a regidora i activista dels drets humans enorgulleix a la militància del PSOL, que l’honrarà donant-li continuïtat a la seva lluita", afirmen en un comunicat els seus companys, en el qual demanen una recerca rigorosa de les circumstàncies del crim.

També s’han solidaritzat amb els familiars, amics, companys i companyes del PSOL i cadascun que admirava la lluita de Marielle, des de Esquerda Diario.

Per la seva banda un altre agrupament de l’esquerra brasilera, el Moviment Revolucionari dels Treballadors (MRT) , va expressar la indignació per aquest assassinat bàrbar.

Aquest dijous s’han convocat a mobilitzacions en repudi a l’assassinat a diverses ciutats del país.


Temas relacionados

Intervención militar en Rio de Janeiro   /   En Català   /   Michel Temer   /   PSOL   /   Brasil   /   Internacional

Comentarios

DEJAR COMENTARIO