Mundo Obrero Estado Español

MADRID #VAGAAMAZON

Set raons per les quals cal donar suport a la vaga d’Amazon

Ha començat la vaga de 48 hores dels treballadors i treballadores de’Amazon a San Fernando de Henares, la primera vaga de la companyia en l'Estat espanyol. Aquí 7 raons per les quals totes i tots hauríem de donar suport aquesta lluita.

Miércoles 21 de marzo de 2018 | 10:21

La plantilla del magatzem d’Amazon en Sat Fernando de Henares convoca una aturada de 48 hores contra les miserables condicions de treball i la retallada de drets laborals que aquest gegant del comerç electrònic vol imposar-los. El 75% va votar a favor d’anar a la vaga el 21 i 22 de març.

1. L’empresa pretén aprofitar la prescripció del conveni actual per equiparar aquest al Conveni Sectorial de Logística i Paqueteria de Madrid en un intent d’empitjorar les condicions laborals de la plantilla i precarizar encara més el treball.

2. El nou conveni suposaria una reducció mitjana del salari anual d’entre 2000 i 4500 euros. També eliminaria el “complement per incapacitat temporal” que obliga a l’empresa a abonar el 100% del salari en la primera baixa, per reduir-lo al 75%.

3. El 40% de la plantilla d’Amazon són dones. Mentre el gegant Amazon saludava de manera hipòcrita el 8 de març no li importen les condicions de misèria a les quals sotmet a les seves pròpies treballadores. Lluitar contra el patriarcat és lluitar contra el capitalisme.

4. De les 2000 persones que treballen per a aquesta empresa, 800 tenen contractes temporals sota ETTs, amb condicions salarials i laborals pitjors que la resta dels seus companys i companyes.

5. Una jornada de treball en Amazon és d’extrema duresa i suposa fins a 20 quilòmetres caminats al dia carregant paquets que poden pesar diversos quilos. Això porta a molts d’aquests treballadors i treballadores a sofrir “dolències musculesqueletiques”.

6. En 2017 Amazon va declarar guanys per 3.000 milions de dòlars, un 20% més que l’any 2016. Aquests beneficis són fruit de l’explotació de milers de treballadors i treballadores a tot el món i de legislacions nacionals que afavoreixen a aquesta monstruosa multinacional.

7. Jeff Bezos, el fundador i director de *Amazon, és el multimilionari més ric en tota la història de la humanitat. La seva fortuna personal ascendeix a 112.000 milions de dòlars (gairebé el 10% del PIB espanyol), la més alta mai registrada pel rànquing Forbes dels super rics.

Una victòria dels treballadors i treballadores d’Amazon no només suposaria avortar l’atac de l’empresa, sinó que mostraria que es pot vèncer a aquest gegant multinacional i torçar-li el braç a Jeff Bezos, l’home més ric de la història. Una victòria que enfortiria la moral del conjunt de la classe treballadora i seria un exemple per a altres conflictes; un primer graó per llançar-se a la lluita per la derogació de les contrareformes laborals i educatives, de l’atac contra les pensions i del conjunt de drets socials i democràtics que ens han anat retallant durant aquesta dècada de crisi capitalista. Per això, totes i tots hem de recolzar la vaga d’Amazon.


Temas relacionados

Jeff Bezos   /   San Fernando de Henares   /   En Català   /   Mundo Obrero Estado Español   /   Amazon   /   Lucha de clases   /   Lucha obrera   /   Madrid

Comentarios

DEJAR COMENTARIO