Internacional

HONGRIA

Tercera jornada de protestes a Budapest contra la "llei esclavista"

Hongria viu aquest divendres la seva tercera jornada de protestes contra una llei laboral denunciada per esclavista i aprovada pel parlament a petició de les automotrices alemanyes.

Sábado 15 de diciembre de 2018

Milers de persones van tornar a sortir aquest divendres als carrers de Budapest (capital d’Hongria) per tercera jornada consecutiva, per protestar contra una llei laboral considerada "esclavista" i altres polítiques del Govern del primer ministre nacionalista Viktor Orbán.

Amb crits de "Fora Orbán" i "Dictador", els manifestants, en la seva gran majoria joves, van marxar per les avingudes del centre de la capital després congregar-se en la plaça Kossuth.

"El Govern, cínicament, augmenta el nombre de les hores extres i no els sous", va denunciar Mária Hercegh, directiva de la Federació Hongaresa de Sindicats, davant els prop de 2.000 manifestants.

Els manifestants protestaven contra la llei votada aquesta setmana al Parlament pels diputats del governant partit Fidesz d’Orbán, que ostenta una àmplia majoria d’escons.

La nova normativa que va ser nomenada pels manifestants com "llei d’esclaus" permet, entre altres coses, que un treballador faci fins a 400 hores extra a l’any, enfront de les 250 permeses fins ara, i autoritza a les empreses a pagar aquestes hores fins 36 mesos després d’haver estat treballades. En teoria, les hores extres són voluntàries, però en la pràctica, per por de perdre la feina, alguns treballadors es veuen forçats a treballar 6 dies a la setmana.

D’acord als mitjans locals, la protesta seguia aquest divendres el mateix recorregut que els dies anteriors i s’esperava que tornin a bloquejar temporalment els ponts del centre de Budapest.

En la jornada de dijous els manifestants van tornar després de la seva marxa a la plaça Kossuth, on van ser reprimits per la policia amb gas lacrimogen i cops de bastons, detenint a 51 persones.

El primer ministre Viktor Orban que es va fer fama de nacionalista dur i antiimmigrant, no va tenir cap problema en doblegar-se davant les comandes de les automotrices alemanyes. Segons denuncien els propis sindicats hongaresos i alemanys, les cases matrius de VW i BMW li haurien exigit al govern d’Orbán que els garanteixin mà d’obra barata i per temps il·limitat. Complint amb aquesta comanda el seu partit va votar per majoria dimecres la "Llei de l’esclau" contra els treballadors hongaresos.

No obstant això, com es va veure en aquestes tres jornades, la política nacionalista d’Orbán que li venia servint per descarregar la responsabilitat de la crisi que viu el país sobre els immigrants i la Unió Europea, no li està donant resultat a l’hora d’avançar en lleis obertament antiobreres com la que es va votar aquesta setmana.

S’espera que diumenge desenes de milers de persones tornen a sortir als carrers, convocats pels sindicats i partits opositors, contra aquesta llei i les polítiques del Govern.


Temas relacionados

Hongria   /   En Català   /   Viktor Orban   /   Europa   /   Internacional

Comentarios

DEJAR COMENTARIO