Mundo Obrero Estado Español

ESTAT ESPANYOL 1 DE MAIG

Un 1r de Maig amb les treballadores, els pensionistes i els precaris

Totes les manifestacions han estat marcades per la lluita del moviment de dones, la marea contra la retallada de les pensions i diferents lluites contra la precarietat.

Miércoles 2 de mayo de 2018 | 16:42

Aquest 1 de maig no ha estat com qualsevol un altre. Aquest any s’ha tenyit de vermell i morat. Els ressons del 8M amb la massiva vaga de dones en tot l’Estat espanyol i les recents manifestacions contra la justícia patriarcal pel cas de la Manada s’han sentit en les diferents convocatòries en pancartes, consignes i càntics. També han estat presents els reclams dels pensionistes, un moviment massiu que ha guanyat els carrers aquesta primavera. La lluita d’Amazon, de Coca Cola, de les Kellys, els professors interins i els joves precaris: a ells també se’ls ha vist en els actes.

En la manifestació a Madrid convocada per CCOO i UGT va destacar el color morat, per mostrar la importància del moviment de dones. També a Barcelona, on a la capçalera de la manifestació hi havia una pancarta que deia “No és abús, és violació”, en referència a la sentència de ‘la Manada’. “Igualtat + feina + salaris + pensions”, han estat els lemes principals de la convocatòria. En la mobilització madrilenya han estat presents també el dirigent del PSOE, Pedro Sánchez, Pablo Iglesias de Podemos i Alberto Garzón d’IU. A la capital catalana van recolzar la mobilització de CCOO i UGT fins el PSC i Catalunya en Comú-Podem

Els sindicats majoritaris (CCOO i UGT) van començar la jornada amb una roda de premsa al matí, en la qual van anunciar un 1 de maig “feminista, amb els pensionistes i la joventut”. Paradoxalment, en la taula muntada per als periodistes, encapçalada per Unai Sordo de CCOO i Pepe Álvarez d’UGT, no hi havia cap dona, cap jove i tampoc cap pensionista. Una escenificació fallida que va resultar una metàfora perfecte de la distància que existeix entre les cúpules sindicals de la burocràcia i els moviments de lluita que han emergit en els últims mesos.

Des del moviment de dones es va qüestionar molt el passat 8M que els dos grans sindicats no apostessin per la vaga de 24 hores, limitant-se a una vaga parcial de dues hores per torn, mentre que l’esquerra sindical va cridar a la vaga tot el dia. També des de la marea pensionista s’ha criticat l’actuació dels sindicats majoritaris, que han arribat a realitzar manifestacions paral·leles el mateix dia que les convocades per la Coordinadora dels pensionistes, generant confusió i divisió. Per la seva banda, des de diferents col·lectius de treballadors precaris, han qüestionat en els últims anys la indiferència dels sindicats majoritaris per recolzar les seves lluites, mentre han signat EROS i acords de “pau social” amb les empreses i el govern.

Com passa tradicionalment en aquesta data, en totes les ciutats va haver-hi diverses convocatòries de part de l’esquerra sindical, crítiques amb el paper de la burocràcia dels sindicats majoritaris.

A Madrid, la manifestació convocada per CGT, AST, COBAS i Solidaritat Obrera ha culminat a l’esplanada del museu Regna Sofia on van prendre la paraula col·lectius en lluita. Des de les Kellys han denunciat la precarietat laboral, la feminització de la precarietat i l’explotació als hotels. Després va ser el torn dels treballadors d’Amazon, la lluita obrera amb major visibilitat en els últims mesos, des que el passat 21 i 22 de març realitzessin una vaga de 48 hores contra el gegant del comerç electrònic.

En la manifestació van participar altres col·lectius com a pensionistes, treballadors i usuaris per una sanitat pública, les Marxes de la Dignitat, Pan i Rosas i la CRT. Des de la CRT i l’agrupació de dones Pa i Roses, es va participar diverses ciutats, defensant la lluita contra la precarietat i l’atur, per la unitat dels treballadorss per lluitar contra el Règim del 78 i la seva repressió, contra la justícia patriarcal i en solidaritat amb les lluites de treballadors i els pobles oprimits.

Et por interessar: Un 1r de maig obrer, internacionalista i de lluita contra el Règim del 78


Temas relacionados

En Català   /   #8M   /   Estado español   /   Mundo Obrero Estado Español   /   1º de Mayo   /   CCOO   /   UGT   /   CGT

Comentarios

DEJAR COMENTARIO